Tarifaemelés

2023. március 6-tól tíz százalékkal magasabbak lettek a fővárosi taxi tarifák. A díjemelést elsősorban az üzemanyagok ársapkájának decemberi eltörlése hívta életre, de a változás mértéke nem éri el a jelenleg érvényben lévő benzinárak emelkedését. A változó árak mellett Főtaxi továbbra is magas színvonalon biztosítja a személyszállítást éjjel – nappal.

A bezinársapkák decemberi eltörlésekor egyértelművé vált, hogy a taxiszolgáltatás terítési díjai is újra napirendre kerülnek, hiszen a megnövekedett benzinárak miatt a taxisok kiadásai is érezhető módon nőttek. Továbbá az emelés mértéke természetesen összefügg az egyre jobban érezhető inflációval és annak negatív hatásaival.  

 

Az Országos Taxi Szövetség szakmai javaslatok összeállítása során ugyanakkor arra törekedett, hogy a változás mértéke a jelenleg érvényben lévő benzinárakhoz képest még mindig kedvezőbb legyen. A kérdést a Fővárosi Közgyűlés január 25-én tárgyalta, mely végül a taxitarifák 10%-os emelkedése mellett döntött. Ennek megfelelően március 6-tól az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nőtt.