Zöld lámpa a környezetnek! A Főtaxi bevezeti az e-taxi rendelést Budapesten

Budapest, 2021. június 1. – A nyár első napjától kezdve könnyebb lesz a választás a környezettudatos budapestiek számára, akkor is, ha taxiba ülnek. A legnagyobb e-taxi flottával rendelkező Főtaxi mobilapplikációjában immár közvetlenül rendelhető a több, mint 60 teljesen emissziómentes elektromos, illetve a 200-at is meghaladó számú, alacsony károsanyag kibocsátású hibrid autó valamelyike.

Fontos funkcióval frissült a Főtaxi mobilapplikációja: a rendelési cím megadása után már azt is kiválaszthatják az utasok, hogy hagyományos, elektromos vagy hibrid autóval akarnak-e utazni. Bőven van választék, hiszen Budapesten a Főtaxi rendelkezik a legnagyobb flottával, a hagyományos üzemű autók mellett már több, mint 60 elektromos és 200-at is meghaladó számú hibrid főtaxis autó rója a főváros utcáit. A tervek szerint ráadásul 2022-re három számjegyűre nőhet a cég elektromosautó-állománya, amihez illeszkedve tovább fejlesztik a vállalat saját elektromostöltő-infrastruktúráját is.

A fővárosi lakosok körében végzett kutatásunk szerint a válaszadók háromnegyede taxirendeléskor szívesen élne a lehetőséggel, hogy hagyományos üzemű, elektromos vagy hibrid autó közül is választhasson. Utasaink gyakran jelezték sofőrjeinknek is, hogy a taxirendelő applikációban szeretnék, ha az autó befogadóképességének megválasztása mellett akár elektromos autót is hívhatnának. Többen elmondták: a legújabb technológiát felvonultató elektromos autókkal, környezettudatosan utazni élmény. Ezekre az igényekre válaszul született meg a Főtaxi alkalmazásának legújabb fejlesztése, ami fontos eleme a vállalat elektromobilitási programjának, a Zöldút Programnak

– mondta Reich Ádám, a Főtaxi vezérigazgatója.

A Főtaxi elkötelezett Budapest levegőminőségének javítása és zajszennyezésének csökkentése iránt, ezért számos módon támogatják a környezetkímélő járműflotta bővítését. A társaság taxisofőrjei elektromos gépkocsikat is bérelhetnek, a kedvezményes tagdíj ráadásul az autó töltését is magába foglalja. Ezen túlmenően pályázati tanácsadást is igénybe vehetnek az elektromos autó vásárlását állami forrásból támogató pályázatokon való részvételhez. A kormány az idén 3 milliárd forintot különített el erre a célra, a pályázók (köztük a taxisofőrök is), a gépjármű értékének 45 százalékát kaphatják meg támogatásként egy legfeljebb 15 millió forint értékű elektromos gépjármű vásárlására. A tavalyi pályázat keretében az országban 250-en nyertek támogatást, köztük főtaxis munkatársak is.

A Főtaxi fenntarthatósági törekvéseit a közelmúltban a Budapest Airport is elismerte: a reptérüzemeltető a vállalatnak ítélte oda az „Év Landside Greenairport Partnere 2020” díjat. Ezt a taxitársaság alapvetően a három évvel ezelőtt elindított Zöldút Programjával érdemelte ki, amelynek központi eleme az elektromosautó-flotta és az ehhez kapcsolódó töltőinfrastruktúra intenzív fejlesztése.

 

A Főtaxiról

A Főtaxi Zrt. Magyarország legnagyobb taxitársasága, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza. A Főtaxi Zrt. jogelődjét, az Autótaxi Rt.-t 1913-ban alapították, az ország első és Európa hetedik taxitársaságaként. A Főtaxi-csoporthoz tartozó Főtaxi, Budapest Taxi és MB Elit Taxi összesen mintegy 1500 taxis vállalkozó közreműködésével végzi személyszállítási szolgáltatását, elsősorban Budapesten és a fővárosi agglomerációban. A vállalat 2019-ben éves összevetésben közel 11%-kal, 2,7 milliárd forintra növelte nettó árbevételét. 2013-ban a Főtaxi elsőként kapta meg a Budapesti Közlekedési Központtól a „minősített fuvarszervező” igazolást, megbízható partnerként pedig 2010 óta a Liszt Ferenc repülőtér hivatalos szerződött szállító partnere. 

 

sajtóközlemény letöltése