Továbbra is „Zöldúton”: a Budapest Airport is díjazta a Főtaxi környezetbarát kezdeményezéseit

Budapest, 2021. április 21. – A Főtaxi nyerte a Budapest Airport az „Év Landside Greenairport Partnere 2020” díját, amellyel a reptérüzemeltető társaság a környezet megóvásáért és a fenntartható működésért különösen sokat tevő vállalatokat ismeri el. A legnagyobb hazai taxistársaság a díjat főként a három évvel ezelőtt elindított Zöldút programjával érdemelte ki, amelynek központi eleme a teljesen karbonsemleges gépjárművekre épülő e-autó flotta és az ehhez kapcsolódó e-töltő infrastruktúra intenzív fejlesztése.

A reptérüzemeltető társaság immár 6. alkalommal adta át az elismerést, amellyel azokat a kezdeményezéseket díjazza, amelyek révén a repülőtéren tevékenykedő vállalatok különösen sokat tesznek a repülőtér kibocsátásainak csökkentéséért és a fenntartható működésért.

A Főtaxi 2010 óta a repülőtér-üzemeltető vállalat hivatalos taxis partnere, és tavaly decemberben újabb öt évre nyerte el a Budapest Airport személyszállítási tenderét. Az ország legnagyobb taxis társasága továbbra is kiszámítható, kényelmes és biztonságos repülőtéri transzfert ígér utasainak, és jelentős beruházásokat, így az elektromosautó-töltők számának növelését és az ügyfélkiszolgálás minőségét tovább emelő digitális fejlesztéseket tervez a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Büszkék vagyunk az egyik legfontosabb szakmai partnerünktől kapott díjra, ami azt igazolja, hogy helyesen döntöttünk, amikor évekkel ezelőtt az e-mobilitás fejlesztése mellett tettünk le a voksunkat. A Főtaxi három évvel ezelőtt indított társadalmi szerepvállalási programjának, a Zöldút Programnak egyik leglátványosabb eleme az immár 50 teljesen karbonsemleges elektromos járművet számláló e-flotta, valamint az azt kiszolgáló e-töltő infrastruktúra. Fejlesztéseinket a koronavírus járvány sem vetette vissza. Felkészülten várjuk az újranyitást, a repülőtéri és városi forgalom élénkülését, és azon dolgozunk, hogy néhány éven belül három számjegyűre nőjön flottánkban a teljesen elektromos autók száma.

− mondta Reich Ádám, a Főtaxi vezérigazgatója.

Reich Ádám, a Főtaxi vezérigazgatója

Meggyőződésem, hogy a jövő azoké a vállalatoké, akik környezetvédelmi szempontból is felelősen működnek, és akiknél a fenntarthatóság nem csupán szavakban, sokkal inkább tettekben nyilvánul meg

– mondta Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette:
A Főtaxi is ilyen vállalat, hiszen még a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is folyamatosan dolgozott a környezet védelméért: nagy arányban elektromos autókból álló flottájával, elektromos töltők telepítésével, az utasok számára biztosított elektronikus számlázás bevezetésével és faültetési programjával példát mutat minden nagyvállalat számára.

A Zöldút program nem csak az e-flotta és az ehhez nélkülözhetetlen töltő infrastruktúra fejlesztésére korlátozódik, hanem az egész vállalati működést átszövi. A bázisévhez viszonyítva a Főtaxi papírfelhasználását már az első évben sikerült 30%-kal, a második évben pedig 50%-kal csökkenteni, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a taxikban található bankkártya-terminálokat papírmentes készülékekre cserélték le. A társaság szintén a program részeként vállalta, hogy minden évben annyi fát ültet, ahány főtaxis autó dolgozik Budapest útjain.

A Főtaxi számos módon támogatta és támogatja a taxis franchise partnereit a járványt kísérő nehéz időszakban: tagdíjkedvezményt, tartós bérleti konstrukcióban használható elektromos gépkocsikat, sőt, a villanyautókkal szolgáltatóknak elektromos autó töltését is magába foglaló tagdíjat is kínálnak. Ezen túlmenően a partnerek pályázati tanácsadást vehettek igénybe a 2020. évi elektromos autó támogatási pályázaton való részvételhez. Ennek keretében 15 millió forintos vételárig az ár 55%-át kaphatták meg támogatásként a taxisoknak. Az országban 250-en nyertek ilyen támogatást, sok közülük Főtaxis partner.

 

A Főtaxiról

A Főtaxi Zrt. Magyarország legnagyobb taxitársasága, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza. A Főtaxi Zrt. jogelődjét, az Autótaxi Rt.-t 1913-ban alapították, az ország első és Európa hetedik taxitársaságaként. A Főtaxi-csoporthoz tartozó Főtaxi, Budapest Taxi és MB Elit Taxi összesen mintegy 1500 taxis vállalkozó közreműködésével végzi személyszállítási szolgáltatását, elsősorban Budapesten és a fővárosi agglomerációban. A vállalat 2019-ben éves összevetésben közel 11%-kal, 2,7 milliárd forintra növelte nettó árbevételét. 2013-ban a Főtaxi elsőként kapta meg a Budapesti Közlekedési Központtól a „minősített fuvarszervező” igazolást, megbízható partnerként pedig 2010 óta a Liszt Ferenc repülőtér hivatalos szerződött szállító partnere. 

A díjról

A Greenairport Program elnevezésű partnerségi kezdeményezést 2015 nyarán indította el a Budapest Airport. A program annak érdekében jött létre, hogy az ország első számú nemzetközi repülőterén tevékenykedő szervezetek az üzemeltetővel összefogva tovább tudják csökkenteni a légikikötő környezeti hatásait. 2021-ben már 40 repülőtéri vállalat tagja ezen önkéntes programnak, az Év Greenairport partnere díjat pedig már hatodik alkalommal adja át a Budapest Airport. Ezzel a díjjal azon partnerei munkáját szeretné elismerni a repülőtér-üzemeltető, akik a legtöbbet teszik azért, hogy a budapesti repülőtér kibocsátásai csökkenjenek. A jövőben a további számszerűen is mérhető emissziócsökkentés érdekében még szorosabb együttműködésre szeretne ösztönözni a Budapest Airport.