Beindult a nyári szezon a Főtaxinál is – sokan indultak el nyaralni rögtön az iskolaszünet kezdetén

Azzal párhuzamosan, hogy a Budapest Airport májusi utasforgalma már elérte az 1 millió főt, a reptér hivatalos személyszállítási partnere, a Főtaxi az előző évhez képest már nyolcszor annyi utast szállít a repülőtérről Budapestre vagy az agglomerációba. Az iskolai tanév végén is jelentősen megugrott a forgalom, 17%-kal többen indultak el taxival a reptérre, mint egy héttel korábban. A ferihegyi fuvarok megnövekedett utasforgalmának jelentős részét a Főtaxi flottájának harmadát kitevő környezetkímélő taxik bonyolítják le.

Hónapról hónapra nő az utasforgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, alapvetően a Coviddal kapcsolatos utazási korlátozások feloldásának köszönhetően. A reptér májusban az elmúlt két év legmagasabb havi utasszámát érte el: a forgalom meghaladta az egymillió főt. A foglalások alapján további emelkedés várható, nyáron akár a havi 1,2 millió főt is elérheti az utasszám, azaz átlagosan napi 40 ezer vendég fordulhat meg a reptéren, ami már a pandémia előtti időket idézi.

A repülőtér megnövekedett utasforgalma a Budapest Airport hivatalos személyszállítási partnere, a Főtaxi fuvarszámain is jól látszik. A repülőtéren szolgálatot teljesítő több száz taxi a tavalyihoz képest nyolcszor annyi utast szállított Budapestre vagy az agglomerációba. Míg egy átlagos tavaszi hétvégén az érkező járatok utasaival körülbelül 2700 taxi indult el a reptérről, addig júniusban ez a szám már 56%-kos növekedéssel 4200-ra emelkedett. Sokan indultak nyaralni rögtön a tanítási év végével: a vakáció kezdetén 17%-kal többen utaztak el repülővel, mint egy héttel korábban, és ez a tendencia várhatóan tovább növekszik a nyár folyamán.

A társaság tapasztalatai szerint a Budapestre érkező és a Főtaxit választó vendégek legnépszerűbb úticéljai között továbbra is a belvárosi, vagyis az V., VI. és VII. kerületi szálláshelyek állnak, ezeket követik az üzleti célból utazók, akik a reptérről jellemzően a XI. és XIII. kerületi irodaházakba tartanak. Persze az idelátogató külföldiek nemcsak a reptéri viszonylatban jelentenek forgalombővülést, hanem a városon belüli fuvarok terén is. Az utasokat a folyamatos fejlesztéseknek és a Budapest Taxival történt egyesülésnek köszönhetően több mint 1300 autóból álló flotta várja. Ennek tizede, vagyis több mint 130 taxi teljesen lokálisemisszió-mentes, elektromos meghajtású, a hibrid autókkal együtt pedig már a flotta harmada környezetkímélő.

„Szolgáltatásaink folyamatos fejlesztésével, a zöld flotta jelentős bővítésével, az új taxis kollégák toborzásával és a reptéri infrastruktúra korszerűsítésével  felkészültünk a megnövekedett nyári forgalomra. Azért, hogy a repülőtéri fuvarokban is egyre nagyobb teret nyerhessenek a környezetkímélő autók, 5 nagy teljesítményű töltőre cseréltük a korábbiakat a ferihegyi taxis parkolóban, ahol emellett már elkezdődtek a 7 további töltőállomás telepítési munkálatai is. A reptér felé tartó taxisainkat segíti majd a Főtaxi Kerepesi úti központjába telepített továbbitöltő is, így nem csak gyorsan, de környezetkímélő módon vághatunk neki a nyárnak” – mondta Reich Ádám, a Főtaxi vezérigazgatója.