Budapest legforgalmasabb részein folytatja faültetési programját a Főtaxi

A 10 millió Fa Alapítvánnyal együttműködve folytatja több éve futó faültetési programját a Főtaxi, ezúttal kifejezetten Budapest legforgalmasabb területeire koncentrálva. A szervezet szakmai irányításával olyan koros, azaz előnevelt, lombos fák ültetésére kerül sor, amelyek a telepítést követően azonnal hozzájárulnak a főváros zöldfelületének növeléséhez. A mostani akcióval 2000 fölé nő a vállalat Zöldút Programja keretében elültetett fák száma.

A Főtaxi az idén a 10 millió Fa Alapítvánnyal együttműködve folytatja faültetési programját, amelyet a három éve működő Zöldút Program részeként kezdett el. Ezúttal 28 koros fa elültetését vállalták, mégpedig ott, ahol talán a leginkább szükség van rá, Budapest legforgalmasabb területeinek közelében. A koros fák jellemzője, hogy az ültetést követően azonnal magas díszítőértékkel rendelkeznek, a hosszú előnevelésnek köszönhetően életerősebbek, ellenállóbbak, mint zsenge, fiatal társaik. Az első fák elültetésére november végén került a IX. kerületi Haller utcában, amelyeket továbbiak követnek a XI. kerületben, Sasadon, valamint a XV. kerületben is.

A Főtaxi a 10 millió Fa Alapítvány szakmai támogatását a faültetéssel és az utógondozással kapcsolatos összes feladattal kapcsolatban igénybe veszi. A környezetvédelmi szervezet munkatársai pedig az együttműködés keretében a Főtaxi rendkívül népszerű, teljesen elektromos taxijait is igénybe vehetik.

A fővárosi mobilitás vezető szereplőjeként komoly felelősségünk van a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, a levegőminőség javításában. Ennek érdekében folyamatosan bővítjük az utasok körében is népszerű e-taxi flottánkat és büszkék vagyunk rá, hogy az alapítvány szakmai segítségével további jelentős és azonnali pozitív hatással bíró lépéseket tehetünk a fővárosi zöldfelület növelésének érdekében.

– mondta el az első fa elültetését követően Reich Ádám, a Főtaxi vezérigazgatója.

Nagyra értékeljük a Főtaxi partnerségét, mert meggyőződésünk, hogy a globális felmelegedés okozta ökológiai krízis kárenyhítése, majdani megoldása a nagy piaci szereplők aktív jelenléte, változásra való nyitottsága és zöldülése nélkül reménytelen civil próbálkozás maradna csupán. Közös munkánk jelentőségét különösen növeli, hogy Budapest beton és kőrengetegének élhetősége érdekében teszünk együtt hathatós lépéseket. A 10 millió Fa Alapítvány célja, hogy a mostanihoz hasonló partnerség más ágazatok piacvezető szereplőivel bővüljön tovább, nemcsak a budapestiek, de az emberiség földi élete javítása érdekében

– mondta Bojár Iván András, a 10 Millió Fa Alapítvány elnöke.

A Főtaxi – a 10 Millió Fa Alapítvánnyal közös mostani projektjével együtt – eddig több mint 2000 fát ültetett. A társaság 2018-ban elindított Zöldút Programja nem csak a faültetéseket jelenti, hanem az egész vállalati működést átszövi. A bázisévhez viszonyítva a Főtaxi papírfelhasználását már az első évben sikerült 30%-kal, a második évben pedig 50%-kal csökkenteni, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a taxikban található bankkártya-terminálokat papírmentes készülékekre cserélték le. Ennél is nagyobb jelentőségű pillér az e-flotta fejlesztési program, amelynek köszönhetően immár több mint 70, zéró lokális emissziójú elektromos főtaxis autó rója Budapest útjait, 2022-re pedig 100 fölé nőhet a számuk. A legnagyobb fővárosi villanyautó-flotta minél jobb kihasználását szolgálja az is, hogy a Főtaxi nemrégiben megújult mobilapplikációjának használatával az utasok már közvetlenül elektromos taxit is tudnak rendelni.

A vállalat környezetvédelmi törekvéseit a Budapest Airport – amelynek a Főtaxi a hivatalos személyszállító partnere – nemrégiben az „Év Landside Greenairport Partnere 2020” díjjal ismerte el.

A Főtaxiról

A Főtaxi Zrt. Magyarország legnagyobb taxitársasága, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza. A Főtaxi Zrt. jogelődjét, az Autótaxi Rt.-t 1913-ban alapították, az ország első és Európa hetedik taxitársaságaként. A Főtaxi-csoporthoz tartozó Főtaxi, Budapest Taxi és MB Elit Taxi összesen mintegy 1500 taxis vállalkozó közreműködésével végzi személyszállítási szolgáltatását, elsősorban Budapesten és a fővárosi agglomerációban. 2013-ban a Főtaxi elsőként kapta meg a Budapesti Közlekedési Központtól a „minősített fuvarszervező” igazolást, megbízható partnerként pedig 2010 óta a Liszt Ferenc repülőtér hivatalos szerződött szállító partnere. További információ: www.fotaxi.hu

A 10 Millió Fa Alapítványról

A 10 millió Fa, országos közösség, melyet Bojár Iván András alapított 2019 nyarán. Folyamatosan növekvő számú helyen, kisvárosban, falun, megyeszékhelyeken, fővárosi kerületekben működnek helyi közösségeink, melyek előkészítik, megszervezik és lebonyolítják a fák ültetését, erdők telepítését. Ezeket képviselők fogják össze, az ő együttműködésük révén működik a 10 millió Fa országos szervezete. Szakmai értelemben a munkákat erdészből, kertészből, ökológusból álló központi szakértői team segíti, de sok esetben a helyi közösségek saját, a területük sajátosságait jól ismerő erdésszel vagy kertésszel is dolgoznak. Közösségeink egy központi és a helyszínek számával azonos számú Facebook csoportban érintkeznek, szervezik meg a munkákat. A 10 millió Fának van angol nyelvű és határon túli csoportja is. További információ: 10milliofa.hu