Kihívások a taxi szoftverpiacon

Kihívások a taxi szoftverpiacon

 

Egy taxis applikáció a sofőrök és az ügyfelek számára első ránézésre egyszerűnek tűnhet. Csak meg kell adni a felvételi pontot és azt, hogy hova kérjük a taxit, a térképen pedig láthatóvá válnak az elérhető sofőrök. Ha egyikük vállalja a fuvart, perceken belül indulhatunk is.

 

Az ilyen alkalmazások valójában sokkal többet tesznek a taxivállalatok hatékony működésért, mint hogy egyszerűen összekötik a keresletet és a kínálatot. Az auto-allokációs motoroknak köszönhetően például a korábbi adatok alapján képesek előre meghatározni, hogy hol lesz nagyobb szükség a taxikra, illetve megmutatják, hogy melyek azok a környékek, ahol hiány van.

 

Egyre nagyobb verseny alakul ki mind a zöldenergia felhasználása, mind az igények hatékony kielégítésének területén. A taxis applikációk fejlesztésének fő iránya a valós idejű közlekedési viszonyok megfelelő monitorozása, az útidő kiszámítása és a legjobb útvonalak megkeresése. Ezek megoldása egyre hatékonyabbá válhat az olyan technológiáknak köszönhetően, mint a gyors mobilinternet (4G és 5G), az infrastruktúra és a gépjárművek közötti kommunikáció (V2I) és a közösségi hálón alapuló értesítési rendszerek. Ezek terjedése már Magyarországon is megfigyelhető, de a hatékony kommunikáció még akkor is nehéz lehet, ha mindezek rendelkezésre állnak.

 

A 2019 World Taxi Dispatch Software Market kutatása szerint a kis- és középvállalkozások teszik ki a taxis szoftveripar körülbelül egynegyedét, míg a nagyvállalatok majdnem a felét. A web-alapú alkalmazások mellett 2013 óta egyre nő a felhő-alapú taxis szoftverszolgáltatások száma is a piacon.

 

A taxis szoftverpiac legjelentősebb szereplői napjainkban a következők: Magenta Technology, TaxiCaller, ICabbi, Cab Startup, Autocab, Bolt (Taxify), Gazoop, Taxi Mobility, JungleWorks, Cab Hound, DDS, Sherlock Taxi, Quantum Inventions (QI), MTData, Elluminati. Közülük talán a Magenta Technology és az Autocab a legismertebbek, így érdemes lehet az ő példájukon szemléltetni az aktuális trendeket.

 

A világ egyik legkiemelkedőbb taxis szoftverfejlesztője, a Magenta Technology motorja révén sikerült hatékonyabbá tenni a Go Green Taxis oxfordi szolgáltatását, ami egyúttal határozottan megmutatkozik a károsanyag-kibocsátás csökkenésében is. A tanulmány szerint az egyik legfontosabb trend a taxik „zöldülése”, illetve minden erre épülő innováció, a vezeték nélküli töltőállomásoktól a hagyományos taxiflották teljes lecseréléséig.

 

 Az Autocab idén teljesítette hárommilliomodik megrendelést. A felhő-alapú taxiszolgáltatást nyújtó technológiai cég egyik legsikeresebb, leggyorsabban növekvő fejlesztése az iGo app, amelynek segítségével az Egyesült Királyságban a helyi vállalatok biztonságos összeköttetést tudnak teremteni az ügyfeleikkel. Amint egy cég regisztrált, letöltheti a brandjével ellátott applikációt, amelyen keresztül az utasok bármikor rendelhetnek. Jelenleg 80.000 regisztrált sofőr található a rendszerben, ami igen nagy nagy szám. Az alkalmazás egyúttal esélyegyenlőséget teremt a nagy taxicégek és a kisvállalkozások között.

 

A kutatás készítői a jövőre vonatkozó trendekre vonatkozóan azt emelik ki, hogy 2019 és 2025 között tovább fokozódik a taxik mielőbbi kiállása iránti igény, növekednek a közösségi alapú vagy egyenlőbb viszonyokat eredményező szolgáltatások, és egyre nagyobb a nyomás az elektromos járművek alkalmazásának irányába.