A legolcsóbb és legdrágább taxik a világon

A legolcsóbb és legdrágább taxik a világon

 

Az új taxitársaságok megjelenése alaposan felborította a korábban megszokott árazási rendszereket a taxiszolgálatások területén. Cikkünkben a világ különböző területein vizsgáljuk a személyszállítási árakat, amelyek óriási eltéréseket mutatnak.

 

Egy öt kilométeres taxiút ára Egyiptomban kevesebb mint egy dollár (háromszáz forint). A nílusi állam taxizási szempontból az egyik legolcsóbb országnak számít, derül ki a Taxi2Airport.com jelentéséből, amely a Taxi-Calculator.com 2019-es adatait elemezte.

A skála másik végén, a legdrágábbak között Svájc az éllovas, ahol egy öt kilométeres utazás 25 dollárért (hét-nyolcezer forint) érhető el. A szolgáltatás árai alapján Svájcot Japán, Németország, Hollandia, Belgium, Ausztria, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Franciaország és Svédország követi, ahol egy ugyanilyen hosszúságú út 11-17,50 dollárba kerül.

 

Érdemes azonban óvatosnak lenni a költségek összehasonlításával, hiszen más színvonalú szolgáltatásokról beszélünk, és a helyettesítő szolgáltatások színvonala is nagyon eltérő. A szolgáltatók szempontjából igen fontosnak számító turisták sok helyen – ide sorolható például Nyugat-Európa és Japán is – inkább a kényelmes, színvonalas és pontos közösségi közlekedést választják.

Ezzel szemben például Kínában a taxi viteldíja olyan alacsony, hogy az utazók akár teljes ott tartózkodásuk során kiválthatják vele a tömegközlekedést. Bár a távol-keleti országban a metró-, villamos- és buszhálózat igen fejlett, a nagy tömeg miatt nehéz és kényelmetlen egyik pontból a másikba eljutni.

Bár a taxik sok kelet-ázsiai országban nagyon olcsók, a járművezetők rámenőssége, alkudozása alaposan igénybe

 

veheti a turisták tűrőképességét. Szinte minden utazással foglalkozó blog azt ajánlja, hogy az utazók kapcsoltassák be a taxiórát, így kevésbé valószínű, hogy becsapják őket.

 

Persze a taxis kollégák sok trükköt tartogatnak még a tarsolyukban. Ezek közül a leggyakoribb, hogy „megutaztatják” az óvatlan, a helyszínt nem ismerő utasokat. Hírhedtek erről például a New York-i vagy a Las Vegas-i taxisok.

 

A Taxi2Airport jelentés nem tartalmaz adatokat az autómegosztó szolgáltatásokról, például az Uberről. vagy az ingázó járatokról. A turisták azonban sokszor választják ezeket is: ha van ugyanolyan árú telekocsi-versenytárs, ezek esetében előny lehet, hogy könnyebb fizetni és okostelefonon keresztül nyomon lehet követni az útvonalat. Egyiptomban például az Uber és a Careem telekocsi-szolgáltatások a legkedveltebbek. A RideGuru útkeresési rendszer a hagyományos taxikkal együtt tartalmazza az Uber és a független autószolgáltatások árazási becsléseit is.

 

Az utas szempontjából nem mindig jó döntés tehát a legolcsóbb taxiba beülni, főként ha azt nem egy ismert taxitársaság üzemelteti, hanem valamilyen független vállalkozó. Sokat segít, ha tartozik a szolgáltatáshoz egy jól működő mobil-applikáció, amely megkönnyíti a szolgáltató kiválasztását és a folyamat figyelemmel kísérését. Ez a magyar piacon is érvényes, és az utasok számára fontos felismerés.

 

Taxik a nagyvilágban - Főtaxi Magyarország (Hungary)